Bir arama yapın...

Haberler
Zararlı Güneş Işınlarının Etkisi Nasıl Azaltılır?
18 Haziran 2023 Pazar

Zararlı Güneş Işınlarının Etkisi Nasıl Azaltılır?

Özellikle yaz aylarında güneşin zararlı ışınları, cildin erken yaşlanmasında ve deri kanserleri üzerinde etkilidir. Araştırmalar; güneşten yayılan ultraviyole ışınlarının 20’li yaşlardan itibaren yüzde 90 erken deri yaşlanmasına neden olduğuna işaret ediyor. Bu yüzden hava sıcaklarının arttığı bu dönemde güneş kremi ve koruyucularının önemi daha da artıyor. Peki, güneş ışınları cilt üzerinde hangi etkilere yol açıyor?

Zararlı Güneş Işınlarının Etkisi Nasıl Azaltılır?

Uzun Süre Güneşe Maruz Kalmayın!

Vücut sağlığı için ihtiyaç olan D vitamini oluşumunu sağlayan güneş ışınlarının cilt üzerindeki olumsuz etkilerini göz ardı etmemek gerekiyor. Güneşin ultraviyole (UV) ışınları, cildin en dış tabakasına nüfuz ettiğinde hücrelere hasar verebilir. Uzun süre bu ışınlara maruziyet hali cildin yapı taşları olan elastin ve kolajen liflerin dokusunu bozar ve deri sıkılığının azalmasına sebep olur. Bu ise kırışıklık oluşumunu tetikler ve ciltte sarkmalara zemin hazırlar.

Ciltte Lekelenmelere Neden Olur

Güneş ışınları ciltte istenmeyen lekeler de oluşturabilir. Melanin pigmentini uyaran güneş ışınları, ciltte bir takım lekeler meydana getirebilir. Aşırı şekilde güneş altında kalmak güneş lekelerinin yanı sıra yaşlılık lekeleri ve çiller gibi deride renk (pigmentasyon) bozukluklarını da artırabilir. Ciltte kimi noktaların daha koyu, kimi kısımların ise kısımların daha açık görünmesi kişi mutsuz eder.

Güneş Yanıklarına Dikkat!

Güneşin ultraviyole ışınlarının deri hücrelerini yakması veya hasara uğratması olarak tanımlanan “güneş yanığı” da cilt problemlerini ortaya çıkarıyor. Yoğun şekilde güneşe maruz kalmak, güneş yanıkları riskini yükseltiyor. Güneş yanıkları, cildin kızarması, şişmesi veya acıması belirtileriyle kendisini gösterir. Güneş yanıklarının olumsuz etkileri cilt tipine göre değişebilir. Örneğin; açık cilt rengine sahip bireyler daha fazla bu durumdan etkilenebilir.

Cilt Kanseri Riski Oluşabilir

Güneş ışınları, cilt kanseri tehlikesini artırabilir. Cilt kanserleri, hiçbir semptom vermeden normal deri üzerinde görülebilir. Kimi zaman ciltte yer alan bir ben üzerinde de kendisini gösterebilir. Güneş ışınları kişiyi bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve melanom gibi cilt kanserleri riski ile karşı karşıya bırakabilir.

Koruyucu Kremlerini İhmal Etmeyin

UV ışınları güneş ışınlarının yüzde 5’ini oluşturuyor. Güneş kremi seçerken UV koruma sağlayan ürünler tercih edilmelidir. Etiketlerin üzerinde “ultraviyole korumalı, geniş spektrumlu (broad band)” ifadesine dikkat edilmelidir. Uzun süre suda kalındığında buna uygun dayanıklı formüller seçilmelidir. Koruyucular yüzme, aktivite veya kurulanmanın ardından tekrar uygulanmalıdır. Güneş koruyucu kremler cilt tipine göre değişebilir.

İyi Bir Güneş Koruyucu Nasıldır?

İyi bir güneş koruyucuda; zararlı ışınları engelleyen, suya ve tene dayanıklı yüksek koruma sağlayan özellikler aranmalıdır. Ayrıca erişebilir maliyet ve alerjik olmamasına özen gösterilmelidir. Kişiye özel uygulamanın dermatolog kontrolünde yapılması yararlı olacaktır.

Cildi Güneşten Koruma Yöntemleri Nelerdir?

Cildi güneşten korumanın diğer yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Güneşe çıkarken gözlük ve şapka takın.
  • Açık renkli kıyafetler tercih edin.
  • Güneşlendiğiniz saatleri iyi belirleyin.
  • Bol su tüketmeyi unutmayın.
Yorumunuzu bırakın