Endemik bir bitki olan sarı kantaron çiçeği (hypericum perforatum), dünyanın ılıman ve tropikal bölgelerinde kendiliğinden yetişir. Türkiye’de 100’e yakın türü olan ve Anadolu’da kılıçotu, kanotu, binbirdelikotu, yaraotu, kuzukıran olarak da bilinen sarı kantaron; yüzyıllardır tüm dünyada bilimsel ve bitkisel tedavilerde (fitoterapi) kullanılan önemli bir türdür. Cildinizin dostu Dew By SBG, kantaron yağının hazırlanışını, faydalarını, kullanım alanlarını anlattı.
Kantaron yağı; sarı kantaron çiçeğinin özleri bitkisel bir yağ içinde çözdürülerek elde edilir. Bu ürün cilt bakımından sindirim sistemi kaynaklı problemlere kadar pek çok rahatsızlığın tedavisinde değerlendirilir. Özellikle nemlendirici özelliğinden dolayı cilde daha parlak ve canlı bir görünüm kazandırır. Bir uzmanın önerileri doğrultusunda az miktarlarda içildiğinde mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelebilir.
Kantaron Yağı Nasıl Hazırlanır?
Tamamlayıcı tıp alanında tercih edilen kantaron yağı, ev ortamında kolaylıkla hazırlanabilir. Bu işlem için bitki çiçeklerinin sabah erken saatlerde toplanmalıdır. Güneşli havalarda çiçeğin uçucu yağları daha fazladır. Toplanan çiçekler öncelikle güneşte ve temiz bir zemin üzerinde kurutulur. Kurutulma sağlandıktan sonra bitki hijyenik bir kavanozda zeytinyağı gibi taşıyıcı bir yağ ile buluşturulur. Bu karışım güneşli bir ortamda 2-6 hafta bekletilip, arkasında süzülme işlemi gerçekleştirilir. Kullanıma hazır hale gelen kantaron yağı, cam kavanozda serin, temiz ve karanlık bir yerde saklanır.
Hangi Rahatsızlıkların Tedavisinde Kullanılır?
Antik çağlardan günümüze pek çok hastalığın tedavisinde ve cilt bakımında tercih edilen sarı kantaron yağının faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Cilt tonunu dengeler. Vücudu gevşetici etkisiyle romatizmal ağrılar ve kas gerginliğine iyi gelir. Ağrı kesici ve yaraları iyileştirir. Cildi nemli tutar. Güneş yanıkları ile yüzeysel morlukları tedavi eder. Enfeksiyon kaynaklı tedavileri destekler. Mide ülseri ve bağırsak rahatsızlıkları için önerilir. İltihaplı cilt koşullarını hafifletir. Bazı psikolojik ve nörolojik rahatsızlıklar üzerinde pozitif etkiye sahiptir.
Kantaron Yağı Nasıl Kullanılır?
Sarı kantaron yağının günde tavsiye edilen kullanım sıklığı en fazla bir kezdir. Hücre yenileme özelliği sayesinde cilt bakımından yaraların iyileştirilmesine kadar pek çok sağlık probleminin tedavisinde başvurulan ideal bir seçenektir. Sarı kantaron yağı ile önce temizliği yapılan ciltlerdeki lekeler ve tahrişler giderilir. Nemlendirici etkisiyle cildin nefes alması sağlanır. Bu kişiye parlak bir görünüm kazandırır. Vücutta küçük kesik, yanık ve yara izlerini iyileştirir. Fakat açık ve derin yaralar için mutlaka bir sağlık merkezine müracaat etmek gerekir. Masaj yöntemiyle kas ağrılarını hafifletir.
Kantaron Yağı Kimler İçin Sakıncalıdır?
Kantaron yağı özel nedenlerinden dolayı bazı bireylere önerilmeyebilir. Öncelikle bu ürüne karşı bireyin hassasiyetinin olup olmadığı test edilmelidir. Cilt duyarlılığı ve alerjisi olanlar ilk kullanımda daha özenli davranmaları beklenir. Hamile ve emziren kadınların da bu dönemde güçlü içeriğe sahip kantaron yağını kullanmaları tavsiye edilmez. Devamlı ilaç kullanan bireyler de bu üründe dikkatli olmalıdır. Çünkü kantaron yağı bazı ilaçlarla (Örneğin; depresyon ve anksiyete ilaçları gibi) etkileşime girebiliyor. Ayrıca bebekler ve küçük çocuklar için doğru bir alternatif olmayabilir. Mutlaka bir uzman görüşü alınmalıdır.
Kantaron Yağının Yan Etkileri Var Mıdır?
Kantaron yağı bazı bireylerde veya durumlarda amaçlanan faydayı sağlamayabilir. Örneğin; bazı ciltler kantaron yağı uygulandıktan sonra güneş ışınlarına karşı daha nazik hale gelebilir. Böyle vakalarda cilt güneş ışınlarına karşı korunmalıdır. Ürünün aşırı kullanımında ise cilt kuruluğu gelişebilir. Ender durumlarda alerjik reaksiyonlar görülebilir. Kantaron yağı gözde tahrişe neden olabilir. Böyle olumsuzluklarda göz mutlaka bol temiz su ile durulanmalıdır. Bazen mide ağrısı, bulantı veya ishal gibi sindirim problemlerine yol açabilir. Tüketilen ilaçların tesirini artırabilir ya da azaltabilir.
Cilt Bakımında Kullanılabilir Mi?
Kantaron yağı cilt bakımında tercih edilebilir. Ancak düzenli kullanılmalı ve etkisi belli bir süre gözlemlenmelidir. Cildin yağlara alışma süresi kişiden kişiye göre değişebilir. Bu yüzden beklenen sonuçların zamanı da farklı olabilir. Olası alerjik reaksiyonlar görüldüğünde derhal kullanımı terk edilmelidir. Kantaron yağı sivilce, enfeksiyon, egzama ve sedef tedavisinde düşünülebilir. Ayrıca yaraların iyileştirmesine katkı sunar.
Cilde Faydaları Nelerdir?
Kantaron yağı, cilt tonunu dengeler ve pigmentasyon probleminin tedavisini destekler. Yaşlanma belirtilerini azaltır ve ürettiği nem sayesinde cilt bariyerini güçlendirir, yara izlerini iyileştirir, tahriş ve kızarıklıkları giderir.
Kantaron Yağı Yüze Nasıl Uygulanmalıdır?
Kantaron yağı uygulanmadan önce cilt temiz ve kuru olmalıdır. Daha sonra birkaç damla yağ ciltte ihtiyaç duyulan noktalara özenli bir halde tatbik edilir. Fakat hassas olan göz ve dudak çevresi bu işlemin dışında bırakılmalıdır. Ürünün gece kullanması önerilir. Prosedür sonrası güneş koruyucu uygulaması doğru bir adım olacaktır.
Kantaron Yağı Yüzde Kaç Dakika Bekletilir?
Bu formül için herhangi bir süre sınırlamasına gerek yoktur. Ancak uygulama sonrası ciltteki reaksiyon takip edilmelidir.
Kantaron Yağı Günde Kaç Defa Yüze Sürülür?
Cilt tipine ve ihtiyaca göre uygulama sıklığı değişebilir. Genel olarak günde bir kez ve geceleri kullanılması önerilir. Düzenli bir şekilde cildi alıştırarak ve etkileri gözlemlenerek değerlendirilebilir.
Kantaron Yağı Güneş Kremi Yerine Geçer Mi?
Kantaron yağı farklı içerikleriyle güneş kremi yerine kullanılmaz. Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için denenmemelidir. Kantaron yağı güneşte cildi hassas hale getirebilir.
Kantaron Cildi Beyazlatır Mı?
Kantaron yağı cildi beyazlatmaz; ancak cilt tonunu eşitlemeye yardımcı olabilir. Bu ürün daha çok leke, tahriş ve yara izlerini gidermek ya da cilt sorunlarını hafifletmek için başvurulur. Cilt tonu özel üretilmiş çeşitler ve tedavilerle değiştirilebilir.