Ciltte ölü deri hücrelerini yenilemenin formüllerinden biri de peelingdir. Ancak peeling yaparken dikkatli olunmalıdır. Öncelikle her cilt tipinin farklı türlerde peeling ihtiyacı olduğunu bilmek gerekiyor.
Ölü Hücreler Ciltte Toplanır
Normal koşullarda vücut devamlı kendini yeniler. İşlevini yitiren ölü deri hücreleri döküldükçe alttan yenileri çıkar. Böylece cilt daha parlak bir görünüm kazanır. Ancak bazen cilt ölü hücreleri kendi kendine atamayabilir. Bu durumda ölü hücreler cilt yüzeyinde toplanır ve problemli bir çehre yansıtır.
Ciltte Leke Oluşturabilir
Cilt kendini yenilemediği takdirde ölü deri temizleme işlemi gerçekleştirilmeli. Cilt ölü deriden arınmadığı zaman estetik bir görüntü sunmaz. Aynı zamanda deride matlaşma meydana gelir. Ölü cilt hücrelerin birikmesi ciltte leke oluşturabilir.
Peeling Uygulanabilir
Peki, ölü deriyi ortadan kaldırmak için ne yapılabilir? İşte ciltte ölü hücreleri tedavi eden bakım yöntemleri… Ölü cilt hücrelerini yenilemek her zaman mümkündür. Bunun için haftada iki veya üç kez peeling uygulanabilir. Vücut tipine göre normal peeling veya meyve asiti peelingler tercih edilebilir. Bu işlemle cilt ölü derilerden arındırılarak vücut üzerindeki etkisi artırılabilir.
Toz Şeker Yöntemi
Ciltte ölü derileri arındırmanın alternatiflerinden biri de toz şeker yöntemidir. Bu formül şu şekilde hazırlanabilir:
- Toz şeker/ 6 kaşık
- Tuz / 3 tatlı kaşığı
- Nemlendirici krem ya da vücut losyonu / 2 tatlı kaşığı
Bu ürünler cam bir kavanozda iyice karıştırıldıktan sonra dairesel hareketlerle cilde sürülmesi yararlı olur. Daha sonra cilt durulama işlemi yapılır. Bu metotta maksimim sonuç elde etmek ve cildin nem kaybını önlemek için bol bol su içilmesi uygun olacaktır.
Hassas Ciltlerde Peeling Nasıl Yapılır?
Hassas cilt özelliğine sahip bireyler kimi reaksiyonlara daha fazla açık olabilir. Bu kişiler enfeksiyonlara, kimyasallara ya da kokulara tepki vermeye eğilimlidir. Hassas ciltlerde yanma, batma, kaşıntı, gerginlik ve kuruluk gibi belirtiler sık görülebilir.
Daha duyarlı olan bu ciltlerde de peeling yapılabilir. Ancak kullanılan ürünler doğru seçilmelidir. Örneğin; bu cilt tipi için “mekanik peeling” çok sert olabilir. Daha hafif bir kimyasal peeling düşünülebilir. Beklenmeyen olumsuzlukları engellemek için daha nazik ve az kimyasal içerikli ürünler önerilebilir.
Normal Ciltlerde Peeling Nasıl Yapılır?
Daha dengeli bir yapıya sahip oldukları kabul edilen normal bir cilt tipi için peeling pratik ve ideal bir seçenek olabilir. Kullanılan ürünlere düşük tepki gösteren normal ciltlerde kimyasal veya mekanik peeling planlanabilir.
Kuru Ciltlerde Peeling Nasıl Yapılır?
Hava, yaş, çevresel veya genetik faktörlerin neden olduğu kuru cilt, bazen görülebileceği gibi ömür boyu da sürebilir. Gerginlik, pürüzlülük, kaşıntı, soyulma ve kızarıklık belirtileriyle kendisini hissettiren kuru cilt tipinde peelinge özenli yaklaşılmalıdır. Kuruluk ya da tahrişlerin gelişmemesi için yumuşak ürünler tavsiye edilebilir. Kuru ciltlerde bir bez ile naif bir kimyasal peeling denenebilir