Bir arama yapın...

Haberler
Komedon (Siyah Nokta ve Beyaz Nokta) Nedir? Nasıl Oluşur ve Nasıl Geçer?
26 Kasım 2023 Pazar

Komedon (Siyah Nokta ve Beyaz Nokta) Nedir? Nasıl Oluşur ve Nasıl Geçer?

Komedonlar, cildimizdeki gözeneklerin tıkanmasının ardından meydana gelen, halk arasında siyah nokta ve beyaz nokta olarak da anılan cilt lezyonlarıdır. Çoğunlukla çene, alın, yüz ve burun gibi yoğun miktarda yağ bezinin bulunduğu bölgelerde ortaya çıkar. Gözeneklerin açıkta kalan yağ ve kir birikimi siyah noktalara neden olurken kapanmış yağ ve kir birikintileri beyaz noktaların oluşmasına yol açar.

Komedon (Siyah Nokta ve Beyaz Nokta) Nedir? Nasıl Oluşur ve Nasıl Geçer?

Komedon Nedir?

Alın, çene, yüz ve burun benzeri bölgelerde kimi zaman gözeneklerde kimi zaman kıl foliküllerinde tıkanma yaşanır. Bu tıkanmanın veya yağ bezindeki iltihaplanmanın neticesinde meydana gelen siyah noktalara ve beyaz noktalara genel olarak komedon adı verilir.

Komedon (Siyah Nokta ve Beyaz Noktalar) Nasıl Oluşur?

Cildimizin nefes almasını sağlayan gözeneklerin tıkanmasının sonucunda komedonlar meydana gelir. Komedonların oluştuğu gözenekler aynı zamanda cildimizde yağ bezlerinin açıldığı noktalardır. Komedon oluşumunu tetikleyen etkenler ise şu şekildedir:

Aşırı Miktarda Yağ Üretimi

Yağ bezlerinin normalden fazla miktarda yağ üretmesi, gözeneklerimizin tıkanmasına ve dolayısıyla siyah ve beyaz nokta oluşumuna yol açar.

Ölü Cilt Hücreleri

Ölü deri hücreleri temizlenmediği taktirde yüzümüzde birikir ve gözeneklerin tıkanmasına sebep olabilir.

Kir ve Makyaj Kalıntıları

Günlük cilt temizliğine gereken özeni göstermediğimiz taktirde siyah nokta ve beyaz nokta oluşumu kaçınılmazdır. Gün içerisinde yüzümüzde biriken kir ve makyaj kalıntıları gözeneklerimizin tıkanmasına neden olur.

Genetik Etkenler

Genetik yatkınlık siyah nokta ve beyaz nokta oluşma riskini arttıran önemli unsurlardan biridir.

Komedonlar (Siyah nokta ve Beyaz noktalar) iki farklı şekilde ortaya çıkar. Siyah noktalar gözeneklerin açıkta kalan kısmında biriken kir, yağ ve ölü cilt hücrelerinden kaynaklanır. Bu birikintiler hava ile temas edip, okside olunca siyah renge bürünürler. Buna karşın beyaz noktalar cilt yüzeyinde sarı ve beyaz renkte ortaya çıkarlar.

Komedonların Vücuda Zararları

Komedonlar estetik ve kozmetik açıdan sorun teşkil etse de ciddi sağlık sorunlarına yol açmaz. Yine de cilt üzerindeki kötü görünümleri kişiyi duygusal olarak kötü etkiler.

Bununla birlikte beyaz noktalar zamanla iltihaplanır ve sivilceye dönüşür.

Komedonları tedavi etmek için yapılan yanlış uygulamalar cildin tahriş olmasına ya da enfeksiyon kapmasına sebep olabilir.

Kişi kendi başına komedonları delmeye veya sıkmaya çalışırsa cilt tahriş olur ve iz kalabilir.

Komedon Nasıl Yok Olur?

Komedonları yok etmek ya da en azından kontrol altında tutmak mümkündür. Bunun için ilk aşama cilt temizliğine gereken özeni göstermektir. Bu sayede cilt yüzeyinde biriken makyaj ve kir kalıntılarının gözenekleri tıkaması önlenebilir. Cilt tipinize uygun bir temizleyici jel ve nemlendirici kullanmak cilt sağlığını korumanızı sağlar.

Komedonları sıkmaktan kaçınmalısınız. Bu eylem cildin tahriş olmasına ve enfeksiyon riski ile karşı karşıya kalmasına neden olur. Bu noktada en doğru adım bir dermatoloji uzmanına başvurmaktır. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, düzenli egzersiz yapmak, yeterince su tüketmek, stres unsurlarını azaltmak, sağlıklı beslenmek komedon oluşumu riskini azaltacaktır.

Komedon Kendiliğinden Geçer Mi?

Komedonların kendi kendine geçmesi cilt tipiniz, yaşam alışkanlıklarınız, genetik özellikleriniz ve cilt bakım rutininizle ilgilidir. Komedon oluşumu doğru cilt bakımı, temizlik rutini ile komedon oluşumu önlenebilir. Fakat yaygın bir komedon vakası söz konusu ise kendi başınıza çözüm bulmaya çalışmak yerine uzman bir dermetoloğa başvurmak gerekir.

Komedon Nasıl Geçer?

Her insan hayatının bir döneminde komedonlardan yana sıkıntı yaşamıştır. Bu sorunu gidermek için alabileceğiniz önlemler ise şu şekilde:

Temizlik

Cildinizi düzenli olarak derinlemesine temizlediğinizde komedon oluşma riskini azaltmış olursunuz. Cilt tipinize uygun bir temizleyici ile sabah akşam günce iki deva cildinizi yıkamalısınız. Bu noktada Dew By SBG’nin hassas yüz yıkama jelini deneyebilirsiniz.

Kendi Cilt Tipinize Uygun Ürünler

Cilt tipinize uygun nemlendiriciler kullanmak komedon oluşumuna karşı alabileceğiniz önlemlerden birdir. Bu noktada Dew By SBG’nin uzun etkili nemlendiricisini deneyebilirsiniz.

Peeling

Cilt yüzeyindeki ölü hücrelerin temizlenmesi için haftada bir ya da iki defa peeling uygulayabilirsiniz. Bu sayede gözeneklerin tıkanması ve komedon oluşumu önlenebilir.

Salisilik Asit ve Benzoyl Peroksit

Bu iki bileşen siyah ve beyaz noktaların temizlenmesinde etilidir. Fakat bu ürünleri kendi başınıza kullanmanız risklidir. Öncesinde bir hekime başvurmalı ve hatta deri testi yapmalısınız.

Dokunmamak

Siyah ve beyaz noktalarınıza dokunmak, oynamak ve onları sıkmaya çalışmak cildinizin tahriş olmasına, iz kalmasına ve hatta enfeksiyonlara yol açabilir.

Komedon (Siyah Nokta ve Beyaz Nokta) İz Bırakır Mı?

Hayır. Genellikle iz bırakmayan komedonlar doğru yöntemlerle giderildiğinde herhangi bir sorun yaratmaz. Ancak siyah ve beyaz noktalarınız sıkarsanız, iz kalma riski söz konusu olabilir.

Kapalı Komedon (Beyaz Nokta) Tedavi Yöntemleri

Beyaz ve sarı noktalar sivilceye benzeyen kabarcıklardır. Beyaz noktaların tedavisi için kullanılan yöntemler ise şu şekildedir:

  • Cilt Temizliği
  • Buhar Banyosu
  • Salisilik Asit
  • Retinoidler
  • Profesyonel Temizlik
  • Dengeli Beslenme
  • Su Tüketimi

Beyaz noktaların tedavisi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu noktada en doğru tedavi yöntemine dermatolog hekim karar verir.

Yorumunuzu bırakın