Özellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan sivilcelerin (akne), doğru şekilde tedavi edilmesi önemlidir. Cildin orta tabakasında yağ salgılayan (sebum) kanalların tıkanması, şişmesi ve bakterilerle iltihaplanması ile meydana gelen sivilcelerde; beslenme, genetik, çevresel ve hormonların rolü vardır. Akne kişinin fiziksel görünümünde izler bırakabileceği gibi psikolojik olarak da olumsuz etkiler oluşturabilir.
Cildimizde meydana gelen güneş lekeleri, son derece yaygın bir sağlık sorunudur. Dew By SBG olarak bu yazıda, güneş lekelerini ortaya çıkartan faktörleri ve bu lekeleri gidermenin yollarını anlatacağız. Kozmetik etkenler ve guatr hastalığı güneş lekelerine etki eden faktörlerden yalnızca bazıları. Bunun yanı sıra doğum kontrol hapları ve genetik yatkınlık da güneş lekelerine yol açabilmektedir. Bu gibi durumlar cildimizi normalden daha hassas hale getiriyor. Peki güneş lekelerini nasıl önleriz? Nasıl gideririz? Gelin birlikte inceleyelim.
Güneş Lekesi Nedir?
Güneşin UV ışınlarına korunmasız şekilde fazlaca maruz kalmak pigmentasyon değişikliklerine yol açar. Bu lekeler cildimizin güneşe maruz kaldığında normalden fazla melanin üretmesi ile birlikte meydana gelir. Koyu kahverengi veya siyah renkte oluşabilen bu lekeler, farklı boyutlarda karşımıza çıkar. Her mevsim güneş kremi kullanmak, şapka kullanmak, güneşin dik açılarla geldiği öğle saatlerinde dışarı çıkmamak alabileceğimiz önlemler arasında.
Güneş Lekeleri Nasıl Oluşur?
UV ışınları cildimize nüfuz eder. Ardından cildimizin melanin pigmenti üretimi tetiklenir. Melanin pigmentinin fazlaca üretilmesi cildimizde ton farklılıklarına yol açar. Güneş lekeleri yıllar içerisinde birikir. Lekelerin rengi, yoğunluğu ve boyutu her insanda farklı şekilde oluşabilir.
Güneş Lekeleri Zararlı Mı?
Bu sorunun cevabı evettir. Cildimizde meydana gelen güneş lekeleri çoğu zaman zararlı olabilir. Cildimizde kırışıklık, sarkma ve ince çizgilerin oluşum sürecini hızlandırarak yaşlanma etkisi yaratır. Bire bir neden olmasa da güneş lekeleri, cildin güneş ışınlarına fazlaca maruz kaldığı ve cilt kanseri tehdidi altında olduğu anlamına gelmektedir. Renk eşitsizlikleri de estetik bazı sorunlara yol açar.
Güneş Lekelerinin Vücuttaki Etkileri Nelerdir?
Ciltte meydana gelen güneş lekelerinin etkileri sadece cilt sağlığı ile sınırlı değildir. Bu lekeler genel sağlık durumumuza ve yaşam kalitemize de olumsuz etki edebilir. Güneş lekeleri, yarattığı estetik sorunlar neticesinde kişinin özgüvenini, psikolojik durumunu olumsuz etkiler. Cildimizin elastikiyetini kaybetmesi, kırışıklık ve ince çizgiler gibi yaşlanma belirtilerini hızlandırması da bu etkiler arasındadır. UV ışınlar cilt hasarına neden olur. Bu hasar kaşıntı ve ağrı gibi semptomları beraberinde getirebilir. Hiperpigmentasyon, ve kronik inflamasyon da güneş lekelerinin vücuda etkileri arasında sayılabilir.
Güneş Lekeleri Nasıl Geçer? Nasıl Giderilir?
1 – Güneş koruyucular kullanarak lekelerin daha da büyümesinin ve yeni lekelerin oluşmasının önüne geçebilirsiniz.
2 – A vitamini barındıran ürünler ve retinoidler kullanarak cilt lekelerini giderebilirsiniz.
3 – Lazerli tedaviler uygulayarak cilt lekelerinden kurtulabilirsiniz.
4 – Haftada bir veya iki defa peeling uygulayabilirsiniz.
Fakat unutmamak gerekir ki bu ciddi bir sağlık sorunudur ve her vaka kendisine özgüdür. Bu yüzden bir dermatologa başvurmalı ve kendinize en uygun tedaviyi tercih etmelisiniz.
Güneş Lekeleri İçin Doğal Çözümler Var Mı?
Limon suyu genellikle cildi aydınlatmak için kullanılan doğal bir yöntemdir. Fakat limon suyunun cilt hassasiyetini arttırabileceğini de unutmamak gerekir.
Bunun yanı sıra bal ve yoğurt karışımından hazırlanan maskeleri leke üzerine uygulayabilirsiniz.
Aloe Vere Jeli, cilt üzerinde sakinleştirici etki yapar. Güneş lekelerinin görünümünü hafifletir.
Yine cildi rahatlatmak için soğuk süt uygulanabilir.
Salatalık dilimlerinin de güneş lekelerini ve göz çevresindeki lekeleri hafifletmek için kullanıldığını da söyleyebiliriz.
Güneş lekelerine karşı doğal çözümleri uygularken, özelikle yaz mevsiminde cilt hassasiyetinize özen göstermelisiniz. Herhangi bir şekilde tahriş ya da alerjik reaksiyon oluşturmamalısınız. Doğal çözümlerin etkisinin kişiden kişiye değişebileceğini de göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu yüzden en doğru çözüm bir dermatolog hekime başvurmaktır.