Bir arama yapın...

Haberler
Dudak Çatlaması Nasıl Tedavi Edilir?
11 Kasım 2023 Cumartesi

Dudak Çatlaması Nasıl Tedavi Edilir?

Kış aylarında soğuk ve kuru havalar dudak çatmalarına yol açabilir. Verdiği acının yanı sıra kötü görünüm dolayısıyla büyük-küçük her yaş grubunda sorun oluşturabilen dudak çatlamaları, iyileşmediğinde bazı hastalıkların da habercisi olabilir. Hassas ve yumuşak özelliğe sahip dudaklarda - soğuklar da dahil-farklı gerekçelerden soyulma, çatlak, kanama ve yarıklar meydana gelebilir. Dew By SBG, dudak çatlaması ve kuruluğunda merak edilenleri anlattı.

Dudak Çatlaması Nasıl Tedavi Edilir?

Dudak Çatlamasının Nedenleri Nelerdir?

Hassas bir yapıya sahip dudakların derisi kolayca tahriş olabilir. Kış aylarında daha sık görülen dudak çatlamalarının en yaygın sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

Yeterli su tüketmemek, hatalı beslenme; vitamin eksikliği, fazla asitli besinler, kuru, rüzgârlı ve soğuk hava koşulları, sık sık dudakları yalama veya ısırma, kapalı mekânda kuru ya da sıcak havaya maruz kalma, ağızdan nefes alma, güneş yanığı, alerjiler, uzun süre güneş altında kalma, kimi ilaçların yan etkisi, sıva kaybı (dehidrasyon), şeker hastalığı, tiroid yetmezliği ve down sendorumu.

Dudak Çatlaması Nasıl Geçer?

Ev ortamında yapılacak bir takım uygulamalarla dudak çatlamalarını önüne geçilebilir ya da semptomları hafifletilebilir. Bu yöntemlerden bazıları şöyle açıklanabilir:

Dudaklar Korunmalı: Soğuk, kuru ve rüzgârlı havanının yanı sıra güneşe maruz kalmak dudakları kurutarak çatlamaya zemin hazırlayabilir. Bu noktada dudakların nemini korumak en iyi koruma metotlarından biridir. Ayrıca açık havaya çıkmadan önce dudak kremi veya vazelin tercih edilebilir. Güneş yanıklarına karşı dudak balsamı düşünülebilir. Bunların yanında zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı gibi doğal nemlendiriciler kullanılabilir.

Dudakları Emmekten Ve Isırmaktan Kaçınmalı: Dudakları yalama alışkanlığından vazgeçmek için nemlendirici bir dudak balsamı doğru bir seçenek olabilir. Nemlendiricilerin kimyasallar içermeyen kaliteli ve doğal olmasına özen gösterilmelidir.

Sıvı Tüketimi Artırılmalı: Yeterli ve düzenli sıvı alınmadığında dudaklarda daha sık kuruma ve çatlama görülebilir. Bu yüzden gün içerisinde bol sıvı tüketilmesi önemlidir.

Soğuk Kompres Uygulanmalı: Dudak çatlaması sonucu kanama meydana gelebilir. Böyle durumlarda soğuk kompres yardımıyla kanama durdurulabilir.

Bal: Antibakteriyel içeriklere sahip şifalı bir besin olan bal, dudak kuruluğuna iyi gelir. Bunun için bir miktar hakiki baldudaklara sürülüp, 15 dakika bekledikten sonra ılık su ile yıkanır. Dudakları besleyen bu prosedür iyileşme sürecine katkı sunar.

Aloe Vera Jeli: Koruyucu ve dudaklardaki çatlakları tedavi edici özelliğe sahip aloe vera jeli, sıklıkla başvurulan bitkisel bir içeriktir. Birkaç gün az miktarda aloe vera jeli kullanarak çatlama sorunu çözülebilir.

Salatalık: Salatalık yüksek oranda su içerir. Bu yüzden cilt bakımında sıklıkla tercih edilen salatalık, dudakları nemlendirmek için de uyun bir alternatiftir.

Tuzlu Su: Çatlayan dudakların iyileşmesinde tuzlu su ile yaranın temiz kalması sağlanabilir. Uygulama yapılırken olası yanma ve ağrı kısa sürede kaybolur.

Doğal Peeling: “Ölü hücrelerin cilt yüzeyinden uzaklaştırılması” diye tanımlanan peeling, dudaklara da uygulanabilir. Dudak peelingi; dudakları ölü derilerden arındırır ve nemlenmelerini destekler. Ancak hassas dudak derisine sahip veya bir alerjisi olan bireylerin söz konusu tarifleri kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışması önemlidir. Kış aylarında çatlamış dudakları tedavi etmek için ev ortamında şu dudak peeling formülleri hazırlanabilir:

Şeker ve Bal Peelingi: Organik bal (1 yemek kaşığı), toz şeker (2 yemek kaşığı), Hindistancevizi yağı (1 tatlı kaşığı).

Yapılışı: Malzemeler karıştırılır. Hazırlanan karışım ile dudaklar nazik bir şekilde ovalanır. Daha sonra ılık bir suyla durulama yapılır. Böylece dudaklar nemlendirilmiş olur.

Hindistancevizi ve Kahve Peelingi: Hindistancevizi yağı (1 yemek kaşığı), kahve telvesi (1 yemek kaşığı), bal (1 tatlı kaşığı)

Yapılışı: Bu ürünler karıştırılarak elde edilen peeling dudaklara uygulanır. Bir süre bekledikten sonra ılık suyla durulama gerçekleştirilir.

Yulaf ve Zeytinyağı Peelingi: Organik zeytinyağı (1 tatlı kaşığı), yulaf ezmesi (1 yemek kaşığı)

Yapılışı: Zeytinyağını ile yulaf ezmesi iyice karıştırılır. Bu karışımla dudaklar özenli bir şekilde ovalanır. Son aşamada ılık suyla durulama yapılır.

Lavanta ve Bal Peelingi: Organik bal (2 yemek kaşığı), lavanta yağı (1 tatlı kaşığı)

Yapılışı: Bal ve lavanta yağı karıştırılıp dudaklara sürülür, ılık suyla duruma yapılarak işlem tamamlanır.

Badem ve Bal Peelingi: Organik bal (1 yemek kaşığı), toz bademi (1 yemek kaşığı)

Yapılışı: Bal ve toz bademi karıştırılır. Bu karışımla dudaklar hafif biçimde ovalanır, ardından ılık suyla durulama sağlanır.

Yorumunuzu bırakın