Bir arama yapın...

Haberler
Cilt Sağlığı İçin Bu Saatlerde Dışarı Çıkmayın!
28 Temmuz 2023 Cuma

Cilt Sağlığı İçin Bu Saatlerde Dışarı Çıkmayın!

Her mevsim kusursuz bir cilde sahip olmak için güneş ışınlarının olumsuz etkilerine karşı duyarlı olmak gerekiyor. Uzmanlar sıcakların zirveye çıktığı yaz aylarında UV ışınlarının yoğun hissedildiği öğle saatlerinde güneş altında bulunulmaması uyarısında bulunuyor.

Cilt Sağlığı İçin Bu Saatlerde Dışarı Çıkmayın!

Cilt Güneş Işınlarından Korunmalı

Uzun güneşli günlerin yaşandığı yaz mevsiminde ister istemez cilt güneşe daha fazla maruz kalıyor. Bu yüzden yaz aylarında mümkün olduğunca cildi güneşten korumaya özen gösterilmelidir. Aksi halde güneş ışınları; erken yaşlanma, alerjik cilt döküntüler, cilt lekeleri, güneş yanıkları ve cilt kanserleri gibi rahatsızlıklar yol açabilir.

Güneş Yanığına Soğuk Uygulaması

Güneşe yoğun maruz kalındığında ortaya çıkabilecek rahatsızlıklardan biri güneş yanığıdır. Cilde kızarıklık, sıcaklık artışı, ağrı ve hassasiyet gibi semptomlarla yansıyan güneş yanığının şiddetine göre su toplaması, soyulmalar, dehidratasyon (vücutta olması gerekenden daha fazla sıvı kaybı) bulguları görülebilir. Kişide güneş yanığı geliştiğinde soğuk uygulamanın (soğuk suya batırılmış havlu kullanılabilir) yanı sıra bol sıvı alınmalıdır. Aynı zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurulması yararlı olacaktır.

Güneş Lekesi İçin Uygun Kremler

Cilde rengini veren melanin pigmentini sentezleyen hücrelerde veya melaninin sentezinde artış yaşandığında ciltte koyu renkli güneş lekeleri oluşur. Tedavi için güneş lekesinin türü, derinliği ve diğer tetikleyici etkenler araştırılmalıdır. Rahatsızlığı geliştirme riski olan kozmetik ürün veya ilaçların kullanımı bırakılmalıdır. Sabır ve devamlılık gerektiren leke tedavisi için uygun bir güneş koruyucu serum ve kremler tercih edilmelidir. Geçmeyen cilt lekeleri için lPL ışık sistemleri, KTP ve fraksiyonel lazerle tedavi yöntemleri önerilebilir.

Dışarı Çıkmamaya Özen Gösterilmeli

Bir takım uygulamalarla güneşin zararlı ışınlarına karşı korunabilir. İlgili kurum ve kişilerin de sık sık uyardıkları gibi zorunlu durumların dışında öğlen saatlerinde dışarı çıkılmamalı. Güneş ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği 11.00 – 16.00 saatleri arasında dışarı çıkmayarak ciltte hasar oluşumunun önüne geçilebilir. Dışarıya çıkmak gereken hallerde ise güneş koruyucu kremler, açık renkli, pamuklu, sıkı dokumalı kıyafetler ile geniş şapka ve güneş gözlüğü kullanımı asla ihmal edilmemelidir. Yaz aylarında seçilen ürünün güneşten koruma faktörünün 50 (SPF) olması konusunda duyarlı davranılmalıdır.

İdeal Güneş Koruyucu Özellikleri

Güneş koruyucu kullanımı bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. İdeal güneş koruyucu şu özelliklere sahip olmalıdır:

  • Dermatolojik olarak test edilmelidir.
  • En az 30 koruma faktörlü içermelidir.
  • Foto yaşlanma ve leke oluşumu (UVA) ile güneş yanığı (UVB) ışınlarına karşı koruyucu olmalıdır.

Fiziksel koruyucu nitelikleriyle güçlü olan titanyum dioksit ve çinko oksit gibi içerikler etkinliği arttırır. Açık havaya çıkmadan 20 dakika önce güneş koruyucular uygulanmalıdır. Ürün yeterli miktarda (bir çay kaşığı) kullanılmalı ve gün boyu 2-3 saatte bir tekrarlanması faydalı olacaktır. Havuz ve deniz sonrası ürünlerin düzenli bir şekilde kullanımı ihmal edilmemelidir. Güneş koruyucular yalnızca yazın değil dört mevsimde değerlendirilmelidir.

Yorumunuzu bırakın